Laura Blagogee

Couturier LAURA BLAGOGEE: “Ik ontwerp voor een persoon, niet voor een maat”

Voor deze editie is couturier Laura Blagogee gevraagd een jurk voor blogger Aileen Out te ontwerpen. Laura kleedt een tal van bekende namen aan in zowel Nederland als Frankrijk.

Als Laura op 21-jarige leeftijd bij haar moeder op vakantie in Nederland is, besluit ze te blijven. De Française is vastbesloten om de Nederlandse taal te leren om hier haar bestaan op te bouwen. Ze moet ook wel, want ze heeft ondertussen een Hollandse vent aan de haak geslagen waar ze tot op de dag van vandaag gelukkig mee is. Van het warme Zuid-Frankrijk naar het zo nuchtere Nederland. Mist ze Frankrijk?  Ontzettend… Maar de liefde houdt haar nog altijd hier. Nu combineert ze best of both worlds en maakt ze Franse couture in Nederland en Frankrijk.

Wanneer ik de deur binnenkom van haar kantoor houd ik mijn adem in… Ik stap binnen in een meisjesdroom. De ene prachtige jurk na de andere vangt mijn blik. “Wil je koffie of thee?” wordt me met een mooi, Frans accent gevraagd. Ik kan nuchter zeggen dat ik thee zou willen. Ze loopt het droomkantoor uit en ik sta alleen in de ruimte, wat voor heel even het mijne is. Ik raak de jurken stuk voor stuk aan en voel de mooie stoffen welke met zoveel liefde zijn gemaakt. Pailetten, tulle, chiffon en zijde dansen door mijn vingers. Aan het einde van haar kantoor staat een bureau waar een zacht jazz muziekje uit kabbelt. Hier en daar zie ik een paar flesjes parfum staan en wat mooie doosjes. Het is zoals elk meisje met een droom voor modeontwerp zal bekoren.

 “Wil je de jurk zien?”

Ze loopt naar haar naast haar kantoor gelegen atelier, waar een paar meiden zitten te werken aan de nieuwste collectie. “Ik ben nog op zoek naar een geschikte ruimte om de jurken te fotograferen.” Ik merk aan haar dat het vinden van een ruimte moeilijker is dan een mooie jurk maken.

Een mooie, donkerblauwe stof met een gouden randje wordt over de pop gegooid en met een klein haakje aan de voorkant wordt de lap ineens een jurk.  “Ik hou echt van de jaren ’20 art-deco stijl. Ik ben enorm fan van deze tijd. Voor deze jurk heb ik inspiratie gevonden bij een designer van die periode. Deze gebruikt veel moulage, wat inhoudt dat je een jurk uit een stuk stof op de pop maakt. Er zit alleen een naad achter.”
Met een hele subtiele broche en een parelketting wordt de look afgemaakt.

“Ik zie het liefst een volle vrouw met wat benen. Laat je benen maar zien!”

“Voor Aileen houd ik rekening met een kortere lengte van de jurk. Zij is wat meer van de kortere lengtes. Wat je nu voor veel plussize dames ziet is dat er teveel stof wordt gebruikt in hun kleding. Je moest juist breken en de lengte wat gebruiken. Ik zie het liefst een vollere vrouw met wat benen. Soms zie ik een volle vrouw een lange rok dragen. Ze zegt: Dan zie je mijn lelijke benen niet. Dat vind ik zo jammer! Want dat maakt klein en vergroot het vlak. Laat je benen maar zien! Ga niet alles bedekken. “

Boven of onder de knie?

“Boven de knie is voor meisjes van 20. Daar ben ik heel stellig in en dan maakt het niet uit welke maat je hebt, maar boven de knie? Het is heel snel ordinair… Het kan best een beetje boven de knie, maar dat je echt knieën ziet? Nee.”
 

“Ik ontwerp voor een persoon, niet voor een maat.”

Dus het maakt mij niet uit of iemand nu maat 34 of maat 50 heeft. Ik kijk naar de persoon en wat deze wil. Ik hoop wel dat vrouwen met alle maten begrijpen dat couture voor iedereen is. Er is geen ‘modellen maat’ bij mij. Ik denk dat heel veel mensen denken dat een couturier alleen voor 1 maat een jurk maakt, maar dat is niet zo. Een couturier ontwerp voor alle maten.”

Je kunt Laura voor elke gelegenheid vragen om jouw kleding te ontwerpen. “Kleding die ik voor je ontwerp is ook voor het leven. Het is niet zoals bij een winkelketen dat je een broek koopt en deze na 3 keer wassen al is veranderd. Dat krijg je bij mij niet.”

Wil je ook een kledingstuk laten ontwerpen door Laura?  Een prijs voor een maatbroek begint bij €400,-

Laura Blagogee

 Rubens Magazine, december 2017